Op elke locatie

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Culinaire ParadeVoor een internationaal gezelschap van 'Writing Experts' organiseerde Troost & Proost, op het Cruquius-eiland in de Amsterdamse Entrepothaven, een heuse Culinaire Parade.
Onder een giga grote circustent vonden zo'n 300 gasten kraampjes en activiteiten, waarbij ze hun bord naar believen en uiterst gevarieerd konden vullen. Ook konden ze er hun eigen slow koffie zetten. Daarvóór waren ze al met een bootje aangekomen en verwelkomd door een Ierse Butler die met smart op ze had staan wachten. En uiteraard stond een team van drie toiletpedagogen klaar om te helpen met de afwas en andere hygiënezaken.
Lees hier meer over op de Culinaire Parade pagina.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

De tuin op tafel

De zomer was in volle gang en de tuin wierp volop zijn vruchten af. Voor Troost & Proost uiteraard een goede gelegenheid de handen uit de mouwen te steken voor een maaltijd op locatie. Dus kookten we op een zaterdag in september een viergangendiner in de tuin van de BijenAkker . De BijenAkker is een oude pruimenboomgaard in Odijk, waar Henk en Maaike van Berkel sinds 2006 werken aan een prachtige tuin vol bloemen, kruiden, (vergeten) groente en fruit. Die dag stonden veel producten van wel heel dichtbij op het menu: uit de tuin zelf!Voorafgaand aan het diner was er een proeverij van Houtens Honingbier. De hop en de honing van dit bier komen ook van de BijenAkker. En er was wijn uit de Betuwe. Uiteraard namen we voorf een kijkje in de tuin , om de sfeer en al die groente, bloemen en fruit alvast 'voor te proeven’.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________

BOERgondische aanschuiftafel: eten bij de boer

Op een zaterdag in maart nodigden we samen met Martine Wismeijer van de Hooierij belangstellenden uit voor een BOERgondische maaltijd op boerderij Nieuw Bureveld. Deze ecologische zorgboerderij en landwinkel leverde niet alleen het vlees voor de maaltijd, maar ook de meeste groenten. Bovendien lanceerden we er onze 'Utregse Leverworst' , die op deze boerderij zijn oorsprong vond. Het werd een gezellige en verrassende BOERgondische ontmoeting. Met elkaar en met het eten.

(foto Martine Wismeijer)

________________________________________________________________________________________________

Dagje plukken, koken & dineren

Onder leiding van Martijn van Zanten van Simple Food gingen we begin november met
zestien deelnemers ingrediënten plukken voor het diner van die avond. We vonden
tamme kastanjes , noten , allerlei kruiden en fruit . In de keuken vulden we dat aan     met door de kok verzamelde lokale producten. Daar maakten we er met z’n allen     een heerlijk vijfgangen diner van. Kijk voor een foto-impressie van deze
bijzondere dag op de workshop pagina.


________________________________________________________________________________________________________________

Vrijwilligersfeest op kinderboerderij GriftstedeEen jaar lang hebben de vrijwilligers van de Griftsteede zich weer ingezet voor de beestenboel en de schooltuinen van de kinderboerderij. Het is juli en tijd voor een feestje . In de boomgaard krijgen ze een borrel en een diner geserveerd. Met vlees van eigen dieren. Lekker Utregs, en van heel dichtbij. Aan de enkele kinderen hebben we uitgelegd dat het 'hele stoute bokjes' waren, 'haast onmo-gelijke bokjes'. Tjaaa....

________________________________________________________________________________________________________________

Aspergetijd  -  Dineren in het aspergeveld

De tafel staat in de avondzon tussen de boerenschuur en de aspergevelden. Op tafel verschij-
nen: asperge-quiche met hondsdraf en kaas, geflankeerd door een zevenblad-brandnetel-
kervel-aspergesoepje
met een gepocheerd kwarteleitje. Dan gebraden eendenham, krieltjes van
het land met verse kruidenkaas en grilde groene en gekookte witte asperges . Als afsluiting
serveren we boerenyoghurt-ijs, verse aardbeien, een glaasje kersenwijn en, jawel, met
honing gekaramelliseerde aspergekopjes .
De avondzon, de zachte wind en de ontmoeting
doen de rest.

's Ochtends om elf uur komen we op een leeg veld aan en twaalf uur later is er niets meer te
zien van een geslaagd diner met 26 mensen. Pop-up , zogezegd.

_________________________________________________________________________________________________

High Tea - voor een English 70-jarigeOp tafel en op ons Troost & Proost servies: sinaasappel-citroen taart met eetbare viooltjes , frambozen, sanwiches met komkommer, rosbief en zalm, clotted cream , bramen, chocola, cake en cakejes, druiven, heel veel soorten thee , en nou ja, koffie voor de liefhebbers.

___________________________________________________________________________________________________________________

Duindoorn plukken voor themamaaltijd de  'Warme Winter'

Omdat de warme winter en vergeten bessen samengaan, zijn we er op een zaterdag in januari op uitgetrokken om in de duinen van Zandvoort duindoorn-bessen te gaan plukken.

Gestoken in een warme jas en voorzien van (snoei)schaar en handschoenen durfden we het gevecht met de duindoornstruiken aan. Want in tegenstelling tot bosbessen zijn de bessen van de duindoorn uiterst moeilijk te pakken te krijgen.

Het was wel even zoeken, want de meeste bessen waren al door de vogels verorberd. Wist u dat vogels er dronken van worden als de vorst erover is geweest? Zover is het evenwel in januari nog niet gekomen, dus de bessen die we gevonden en geplukt hebben, zijn nog vrij van alcohol...

En gezond dat ze zijn! Het is de moeite waard om de bessen te plukken, want ze zitten boordenvol met vitamine C , A, B1, B2 en E. Er wordt gezegd dat dit wel 20% meer is dan in een gewone sinasappel.

Thuis hebben we er heel eenvoudig met basterdsuiker alvast een mooie saus van gemaakt voor de themamaaltijd 'De Warme Winter' in februari.


Update, een jaar later:

Dit jaar is een opmerkelijk beter jaar voor de duindoorn! In de duinen straalt het oranje ons tegemoet. Het gevecht met de doorns is nog hetzelfde, maar we slaan ons er dapper doorheen. Diezelfde avond 'melken' we de bessen en komen we op bijna 1,5 liter duindoornsap . Gebruiksklaar voor komende diners. En ja, op = op!

_______________________________________________________________________________________________________________

Teamuitje basisschool Wereldwijs - De Bilt

Met je hele team naar de Metaalkathedraal in De Meern en daar in vijf workshops je eigen vijfgangendiner op tafel zetten! Het is herfst, dus maken we kastanjesoep van de door de klas verzamelde kastanjes. En zelfgemaakte appelmoes van de appels uit de boomgaard achter de Metaalkathedraal mag natuurlijk ook niet ontbreken. Wel even zelf plukken.

_________________________________________________________________________________________________________

100% NL: Vissen naar ansjovis in de Oosterschelde

Wil je ansjovis uit Nederland? Dan moet je ze zelf gaan vangen. In de Oosterschelde. Zo gezegd, zo gedaan. De vangst betrof vooral veel andere visjes, maar voor het geplande diner is er voldoende Nederlandse ansjovis in het net gezwommen.